Offentlige hospitaler i Danmark

I Danmark er vi meget velsignede, for der findes rigtig mange offentlige hospitaler, hvor man kan få den hjælp, man har brug for. Uanset hvad man fejler, eller hvilken diagnose man har, så har man som borger i Danmark ret til at blive udredt og behandlet. Der findes et væld af muligheder, og det første man skal gøre, er at henvende sig til sin egen læge, hvis man føler, at man fejler noget. En almindelig praktiserende læge kan afgøre, om man fejler noget, der gør, at man skal sendes videre til et hospital for at blive undersøgt. En almindelig læge kan nemlig kun tage sig af helt almindelige gængse ting, der ikke kræver noget større lægefagligt arbejde.

Der findes mange specialister rundt omkring, og det er heller ikke altid, at det nødvendigvis er et hospital, man skal sendes videre til, hvis man fejler noget. Rundt om i landet findes også flere former for speciallæger, der eksempelvis beskæftiger sig med hals, øre og næse eller hudsygdomme. Har man brug for hjælp til noget af dette, så kan man i mange tilfælde henvende sig direkte til en af disse læger. Man kan dog også starte med at tage til egen praktiserende læge for at finde ud af, hvad han eller hun mener, der skal gøres.

Får man en henvisning til et hospital, så skal man væbne sig med tålmodighed. Beslutter lægen sig for, at det er en henvisning der er det rette, så vil den blive sendt med det samme. Dette uanset hvad det er, man skal henvises til. På Borger.dk under “Min journal” kan man finde et menupunkt, hvor det er muligt at se de henvisninger, lægen har foretaget. På den måde kan man også holde øje med, om henvisningen er sket, og om den er kommet det rette sted hen.

Efter henvisning får man en indkaldelse

Umiddelbart efter at man som patient er blevet henvist til et hospital, vil man modtage en indkaldelse til en forundersøgelse. Der kan godt gå helt op til en eller to uger, før man modtager en indkaldelse, og alt efter hvad det er, man skal indkaldes til, så kan der godt gå lang tid. Drejer det sig f.eks. om en operation i næsen, så kan der være hele og halve års ventetid på en forundersøgelse. Det er ret lang tid at vente, men man må også være opmærksom på, at man har ret til at vælge et andet hospital, hvis man ikke vil vente den tid, det tager. I Danmark er der længst ventetid i Aarhus og København, og der kan være andre steder i landet, hvor ventetiden er langt kortere.

Har man brug for en akut operation, så ser det dog altid anderledes ud. Nogle operationer vil man kunne komme til samme dag, eller i løbet af meget kort tid, men det vil naturligvis kræve en indlæggelse. Det er værd at være opmærksom på, at det langt fra er alle operationer, der er akutte, og at det er meget individuelt. Det handler i høj grad også om, hvad det er for en operation, der er tale om.

Online kan man finde en oversigt over de ventetider, der er i Danmark. Er man blevet henvist til et hospital, der ligger i nærheden af hvor man bor, og synes man at der er for lang ventetid, så har man selv ansvaret for at ringe op til hospitalet for at blive henvist til et andet hospital. Der kan være meget tid at spare, og endda til tider op til flere år. Det kan derfor være godt med det samme at tjekke ud, hvordan ventetiderne ser ud, for så ved man også, hvad man kan forvente.